•  
  •  
  •  
Huidproblemen

Ongewenste haargroei

Ongewenste haargroei of overbeharing is een veel voorkomende aandoening, voornamelijk bij vrouwen. Er zijn twee vormen van overbeharing te onderscheiden, die meestal afzonderlijk, maar soms ook gecombineerd voorkomen:

Hirsutisme

Hirsutisme is een vorm van overbeharing, waarbij er bij vrouwen abnormale haargroei optreedt volgens mannelijk beharingspatroon. Denk hierbij aan de bovenlip, wangen, kin, hals, borst, rug en buik. Vaak is ook op armen en benen de haargroei meer dan 'normaal'. Hirsutisme kan worden veroorzaakt door (een combinatie van) de volgende factoren:

  • De haarzakjes reageren overgevoelig op mannelijke hormonen;
  • Een te hoge productie van mannelijke hormonen (bijv. tijdens de zwangerschap, menopauze, of PCOS);
  • Medicatie met androgene (mannelijke) hormonen kunnen overbeharing als bijwerking hebben. Deze medicatie kan gegeven worden bij bijvoorbeeld borstkanker, bloedarmoede en overgangsklachten;
  • De oorzaak van hirsutisme kan worden onderzocht door een dermatoloog, internist, endocrinoloog of gynaecoloog.

Hypertrichose

Ook bij hypertrichose is sprake van een bovenmatige haargroei. In tegenstelling tot hirsutisme, komt deze voor op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat vaak in de pubertijd.

Behandeling

Beide vormen van overbeharing kunnen bij Dermadiq behandeld worden. Afhankelijk van uw wensen, de kleur van het haar, de hoeveelheid en het te behandelen gebied, wordt gekozen voor de volgende behandelmethoden:

Huidbehandelingen
Laserbehandelingen