•  
  •  
  •  
Huidproblemen

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in het lichaamsweefsel. Iemand kan al vanaf zijn of haar geboorte lymfoedeem hebben, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Lymfoedeem kan in verschillende gradaties voorkomen. Lees hier meer over de oorzaken en behandeling van lymfoedeem:

Oorzaken

Lymfoedeem kan ontstaan door (aangeboren) afwijkingen aan het lymfesysteem (primair lymfoedeem) of door verwonding, trauma, operatie en/of bestraling, waarbij het lymfesysteem beschadigd is (secundair lymfoedeem). Ook ontstaat er vaak lymfoedeem na het verwijderen van lymfeklieren, wat vaak gebeurt tijdens een operatie bij borstkanker. Het lymfesysteem loopt in ons lichaam parallel aan het bloedvaten systeem. Het zorgt ervoor dat lymfevocht uit de weefsels gefilterd wordt en vervolgens wordt afgevoerd naar de bloedbaan. Wanneer er sprake is van een verminderde functie van het lymfestelsel, ontstaat lymfoedeem. Dit begint met een gevoel van spanning in de huid, doordat lymfevocht zich ophoopt in de weefsels, wat zwelling geeft.

Behandeling

Lymfoedeem is een serieuze medische aandoening, die zonder correcte behandeling niet zal verbeteren, maar juist zal verslechteren. De oorzaak van het oedeem kan niet worden weggenomen. De behandeling door de huidtherapeut richt zich daarom op het verminderen van bestaande klachten en het voorkomen van verergering. De behandeling van lymfoedeem bestaat uit een combinatie van behandelingen. Meer hierover leest u op onze behandelpagina's:

Huidbehandelingen
Laserbehandelingen