Zijn zonnebrandcrèmes slecht voor je?

Zijn zonnebrandcrèmes slecht voor je?

Zonbescherming is een veel besproken en beschreven onderwerp. Enkele punten die ons de laatste tijd opvielen waren die over schadelijke ingrediënten in zonnebrandcrèmes, zonnebankgebruik om de huid voor te bereiden op zonlicht en een vitamine D tekort door het smeren met een zonnebrandcrème. Maar in hoeverre kloppen deze uitspraken? Wij zochten dit voor je uit! In dit artikel zullen de bovenstaande aspecten worden besproken op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Doordat de incidentie van huidkanker de laatste jaren sterk is gestegen (250% in de afgelopen 15 jaar!) wordt er door de overheid, KWF-kankerbestrijding en cosmeticafabrikanten veel aandacht besteed aan huidkankerpreventie. In 2014 kregen 53.000 mensen een vorm van huidkanker. De grote boosdoeners in dit verhaal zijn overmatige blootstelling aan zonlicht en gebruik van de zonnebank. Echter spelen meerdere factoren een rol in het daadwerkelijk ontwikkelen van huidkanker. Denk hierbij aan huidtype, genen en leefstijl.

Juist wèl of juist niet insmeren

Dat we ons goed moeten insmeren om huidkanker te voorkomen weten we inmiddels wel. Maar het feit dat de ontwikkeling van huidkanker een langdurig proces is (het treedt niet direct op wanneer je daadwerkelijk verbrand bent) leidt in de praktijk tot onvoldoende gebruik van beschermende crèmes.

Ook artikelen die op social media en internet verschijnen met angstzaaiende berichten over schadelijke ingrediënten in zonnebrandmiddelen en waarom we beter NIET moeten smeren, helpen hier niet echt aan mee. Wij zijn benieuwd naar de kern van deze berichten en achterhalen voor jou de waarheid.

Bevatten zonnebrandmiddelen schadelijke ingrediënten?

Het is inderdaad wetenschappelijk bewezen dat er zonnebrandcrèmes op de markt zijn die ingrediënten bevatten die invloed uitoefenen op onze hormoonhuishouding. Tevens kunnen deze ingrediënten worden opgenomen in de moedermelk en worden opgenomen door de foetus tijdens de zwangerschap. Tevens bestaat er een mogelijkheid dat bepaalde ingrediënten onder invloed van UV-straling vrije radicalen ontwikkelen in de huid, waardoor er een verhoogd risico op kanker kan ontstaan.  

Maar moeten hierdoor meteen stoppen met smeren?

Het antwoord is NEE. Wanneer je er bewust van bent welke stoffen je dient te vermijden en door een goed zonnebrandmiddel aan te schaffen, loop je dit risico niet. De kans is groter dat je op latere leeftijd huidkanker ontwikkelt dan dat je op lange termijn last ervaart van vrije radicalen of een verstoorde hormoonbalans.

  •  Octocrylene
  • Oxybenzone (maakt jong koraal dood en kan ouder koraal beschadigen. Lees verder...)
  • Phthalaten
  • Parabenen
  • Avobenzone

Ook kan een zonnebrandcrèmes op basis van natuurlijke ingrediënten een oplossing bieden.

Zonlicht het werk laten doen

De huid moet geleidelijk een barrière kunnen opbouwen tegen UV-straling. Aangezien in Nederland deze weersomstandigheden sporadisch in hogere mate voorkomen (30> graden), kan één dagje aan het strand met onze huid – die we de hele winter hebben verstopt onder een dikke trui – funest zijn. Ook wanneer we op zonvakantie gaan, krijgt onze huid ineens een hogere dosis aan UV-straling. Hierdoor heeft ons lichaam geen tijd om te ‘wennen’ aan de zon.  

Het zit namelijk zo

Ons eigen pigment beschermt ook in bepaalde mate tegen UV-straling. Tevens wordt onze huid wat dikker door blootstelling aan de zon. Dit is een natuurlijk mechanisme. Wanneer onze huid weinig aan de zon is blootgesteld, hebben wij nog maar weinig pigment en weerstand opgebouwd om onszelf te kunnen beschermen. Dit verklaart ook waarom velen de eerste keer in de zon sneller en erger verbranden. Er is nog te weinig pigment aanwezig in de huid om ons wat weerstand te bieden.

Geleidelijke blootstelling aan de zon, oftewel je goed insmeren, is de juiste oplossing. Zonnebrandcrèmes blokkeren niet voor 100% de UV-straling, waardoor het pigment in de huid toch geleidelijke ‘actiever’ wordt en de huid wat dikker. Zo zouden er tevens onderzoeken zijn die beweren dat natuurlijk voedsel die carotenen (o.a. wortelen, sinaasappelen) en antioxidanten waaronder vooral flavanoïden (o.a. appels, pure chocolade, rode wijn) bevatten, ons een handje kunnen helpen de schade van UV-straling te beperken.

Voorbruinen onder de zonnebank

Alhoewel de zonnebank een ideale manier lijkt om ons aan een kleurtje te helpen om zo te ‘wennen’, niets is minder waar. Zonnebanklampen bevatten vooral UVA-stralen. Laat het nou juist de UVB-stralen zijn die ons beschermende pigment aanmaakt en onze vitamine D bevoorraad. De zonnebanken die wel UVB-straling zouden hebben, zijn dusdanig laag in percentage UVB dat het te verwaarlozen valt. UVA zorgt enkel voor kortdurende roodheid/pigment en op lange termijn voor huidveroudering.  

Een vitamine D tekort door zonbescherming?

Wat tevens bijdraagt aan onvoldoende zonbescherming, is de angst voor een vitamine D tekort. In ons kikkerlandje zijn er al zo weinig zonnige dagen. De zonnestraaltjes die er dan zijn, pakken we graag even ‘onbeschermd’ mee, om onze vitamine D voorraad aan te vullen. Het verschilt per persoon hoeveel vitamine D nodig is. Huidtype, afkomst en leeftijd spelen hierbij een rol. Echter wat men vergeet of niet weet, is dat vitamine D niet alleen wordt aangemaakt onder invloed van UVB-straling, maar ook door voeding. Door de juiste voeding kan men dus een klein deel vitamine D binnenkrijgen. De overige benodigde vitamine D heeft men op zonnige dagen al bij slechts 10 tot 15 minuten (bij blootstelling aan zonlicht) aangemaakt. Daarna zit je ook tegen jouw MED (Minimale Erytheem Dosis) aan. Dit is de maximale hoeveelheid UV-straling die de huid per dag kan verdragen voordat de huid verbrandt, dus schadelijk is.

Ben je toch bang om een tekort aan vitamine D te krijgen? Raadpleeg een arts over kwalitatief goede vitamine D-supplementen die geschikt zijn om zeker te zijn van de aanbevolen dosis.  

Disclaimer
Dermadiq is van mening dat juiste informatie verstrekken kan bijdragen aan de bewustwording van het ontstaan van huidkanker. Wij hopen transparant inzicht te hebben gegeven in actuele ontwikkelingen binnen de zonnebrandpreventie. Bekijk welke zonnebrandcrèmes (ook op basis van bijvoorbeeld allergieën) het beste bij jou past. Raadpleeg een arts, dermatoloog, huidtherapeut of schoonheidsspecialiste wanneer je twijfels hebt. Ondanks dat de gegevens in dit artikel wetenschappelijk onderbouwd zijn, kan informatie in de loop der tijd door nieuwe ontwikkeling op het gebied van zonnebrandpreventie en huidkanker veranderen.

Onze huidtherapeuten bij Dermadiq staan ten allen tijde klaar om al je vragen te beantwoorden. 

12 juni 2017
Door: Kim, Huidtherapeut

Recente blogberichten
  • Nieuwsbrief november 2023 Nieuwsbrief november 2023
    Nieuwsbrief november 2023 1 november 2023

    De bladeren veranderen van kleur en het is tijd om extra aandacht aan de huid te besteden. In deze nieuwbrief zullen we je meer vertellen en lees je over de Herfstactie!

    Lees meer
  • Zonbescherming Zonbescherming
    Zonbescherming 21 juni 2023

    In deze blog vertellen we alles over SPF, verschillende soorten straling, de beste zonnecrèmes en geven we je tips!

    Lees meer
  • Nieuwsbrief november 2022 Nieuwsbrief november 2022
    Nieuwsbrief november 2022 31 oktober 2022

    De zomer is dan nu toch echt voorbij, maar wist je dat dit dé ideale periode is om te starten met huidverbetering? Bij Dermadiq hebben wij november daarom dit jaar omgedoopt tot...

    Lees meer