Zonbescherming

Beschermt een hoge SPF de huid beter dan een lagere SPF?

Bij een intake geven we als huidtherapeuten vaak het advies om de huid ten aller tijden goed te beschermen tegen uv-straling. Zoals in eerdere blogs verteld heeft de zon een groot aandeel in het creëren en verergeren verschillende huidproblemen, denk hierbij aan pigmentvlekken, acne en rimpels. Veel van die huidproblemen zijn prima te behandelen met IPL, laser en/of chemische peelings, maar daarbij is het extra belangrijk om goed te smeren met zonnebrand. 

Als het advies wordt gegeven om extra secuur te zijn met de zonnebrand, ontstaat vaak de vraag welke factor goed is en wordt er vaak gedacht dat de hoogste factor ook de beste bescherming biedt, maar is dat ook zo? In deze blog vertellen we er alles over.

We zouden willen dat het antwoord op die vraag makkelijk te beantwoorden is, maar dat is helaas niet zo. Om een beetje te snappen hoe de zonnebrand werkt, is het belangrijk te beginnen bij de basis. UV-straling zijn delen van de energie die van de zon komt, deze stralen zijn onzichtbaar voor mensen door de kortere golflengte dan het licht dat we wel zien. De stralen die de aarde raken zijn de twee soorten die de DNA van de cellen in de huid kunnen beschadigen, wat kan leiden tot huidkanker.

Het is belangrijk om je huid te beschermen tegen beide soorten uv-straling:

  • UVB-straling: deze straling zorgt voor verbranding van de huid en speelt een hele grote rol in het ontwikkelen van huidkanker. Vaak omschrijft de SPF in een zonnebrand de mate waarin het beschermt tegen UVB-straling. 
  • UVA straling: deze zorgt voor schade aan de huid dat leidt tot bruining, maar ook tot huidveroudering en rimpels. Ook deze straling zorgt voor verbranding. Het is vooral belangrijk om te kijken naar een ''breed spectrum'' zonnebrand. Dit betekend dat de zonnebrand beschermt tegen UVA straling, maar ook tegen UVB. 

Maar wat zegt dan de SPF-factor?

De factor op de zonnebrand vertelt hoe lang de UV-straling erover zou doen om je huid rood te laten verkleuren, als je het product precies zou gebruiken zoals omschreven, tegenover dezelfde tijd in de zon - zonder zonnebrand. Dit zou dus betekenen dat met een SPF 30, het 30 minuten langer zou duren dat je rood zou worden dan wanneer je geen zonnebrand zou dragen. 

Een SPF 30 laat ongeveer 3% UVB-straling door op de huid. Bij een SPF 50 is dit ongeveer 2%. Dit lijkt misschien een klein verschil, maar de SPF 30 laat eigenlijk 50% meer UV-straling door op je huid. Onder ideale omstandigheden, zoals in een laboratorium, zou een zonnebrand met een hogere SPF bescherming en een ''breed spectrum'' dekking meer bescherming bieden tegen verbranding, UVA schade en DNA schade dan producten met een lagere SPF. 

Maar het echte leven is natuurlijk niet een laboratorium. Vaak zorgen producten met een hogere SPF voor een vals gevoel van veiligheid, omdat veel mensen er langer mee in de zon blijven en minder snel de zonnecrème opnieuw aanbrengen. Ook kan er gedacht worden dat het niet nodig is om een hoed of pet te dragen, in de schaduw te zitten of een shirt aan te trekken, waardoor er misschien wel meer UV-schade wordt opgelopen. 

SPF 50 is niet altijd voldoende. Denk hierbij aan skiën en wandelen op grote hoogte of een vakantie rond de evenaar. Bedenk dus ook goed welke activiteiten er worden gedaan voordat er zonnecrème wordt aangebracht. 

Onze tips voor een goede bescherming:

  • Gebruik een zonnecrème die waterresistent is, breed spectrum heeft en een SPF 30 of hoger is;
  • Breng de zonnecrème 10 minuten voordat je de zon in gaat aan, breng het elke 2 uur opnieuw aan en meteen na het zwemmen of zweten;
  • Breng altijd 2 mg/cm2 aan op je huid: dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht, ongeveer 4 eetlepels voor je benen & armen en dan nog 4 voor je romp. Smeer je je SPF 50 dunner, dan daalt de hoge factor al snel naar een hele lage;
  • Zorg ook voor andere middelen om je huid te beschermen: denk aan een pet, hoed, zonnebril en kleding.

Een van onze favoriete zonnecrème:

Wil je meer weten?

21 juni 2023
Door: Romy, Huidtherapeut

Recente blogberichten
  • Nieuwsbrief november 2023 Nieuwsbrief november 2023
    Nieuwsbrief november 2023 1 november 2023

    De bladeren veranderen van kleur en het is tijd om extra aandacht aan de huid te besteden. In deze nieuwbrief zullen we je meer vertellen en lees je over de Herfstactie!

    Lees meer
  • Nieuwsbrief november 2022 Nieuwsbrief november 2022
    Nieuwsbrief november 2022 31 oktober 2022

    De zomer is dan nu toch echt voorbij, maar wist je dat dit dé ideale periode is om te starten met huidverbetering? Bij Dermadiq hebben wij november daarom dit jaar omgedoopt tot...

    Lees meer
  • Microneedling Microneedling
    Microneedling 25 oktober 2022

    Yes! Het huidverbeteringsseizoen is weer van start gegaan. De zomermaanden zijn voorbij en de herfst is begonnen. 🍂 🍄

    Lees meer