Vergelijkingsartikel Soprano ICE laser, Diodelaser en IPL

Te mooi om waar te zijn?

Steeds vaker krijgen wij cliënten in de praktijk die elders meerdere behandelingen hebben ondergaan om ongewenste haargroei tegen te gaan, zonder het gewenste resultaat. Zij vragen dan of wij hen verder kunnen helpen. Wij doken het internet op en zien dat er geadverteerd wordt met 100% pijnloos ontharen en behandelpakketten waarbij je voor een paar tientjes onbeperkt je lichaam kan laten ontharen. Hoe komt het dat er zoveel verschil zit in de behandelprijzen en in het behandelresultaat? En hoe herken je salons/praktijken met goede apparatuur? 

IPL, lekker goedkoop!
Goedkope behandelingen en behandelpakketten worden vaak aangeboden wanneer er gebruik wordt gemaakt van een IPL. Over het verschil tussen IPL en laser is eerder al een artikel geschreven, deze lees je hier. IPL is géén laser. In vergelijking met de eigenschappen van een laser, is een IPL precies het tegenovergestelde! Een IPL, of flitslamp, is een apparaat welke via een xenon lamp kunstlicht afgeeft. Het grootste verschil met een laser is dat het licht uit een IPL verschillende golflengten heeft. Door het gebruik van filters kan een huidtherapeut de ongewenste golflengte weg filteren. Het licht uit een IPL gaat allerlei verschillende richtingen uit. Hierdoor vindt er veel verlies van energie plaats.

Voordelen en nadelen van IPL

Het effect op de huid bij IPL is te vergelijken met het effect op de huid bij gebruik van een laser. Door een grote behandelkop kunnen grote oppervlaktes in één keer behandeld worden, hierdoor is de behandeltijd ook korter. Het is een veilige manier, indien verantwoord toegepast door de behandelaar. 

Er kleven ook nadelen aan een behandeling met IPL. Het effect op de huid is moeilijker te voorspellen dan bij een laser. Een IPL is niet specifiek en gericht, hierdoor gaat er licht verloren. Dit doet afbreuk op de effectiviteit om ongewenste haartjes definief te vernietigen. Voor deze behandeling zijn gemiddeld 10 behandelingen nodig. Tijdens de behandeling kan het gevoel van warme speldenprikken worden ervaren.

Conclusie

Kortom, IPL apparaten zijn relatief goedkoop aan te schaffen. Ook is de behandelduur korter dan bij laserbehandelingen. Dit maakt dat behandelingen en/of behandelpakketten goedkoop aangeboden kunnen worden. Echter betekend niet dat de behandeling gegarandeerd van hoge kwaliteit is. Wetende hoe een IPL apparaat werkt gaat er relatief veel energie verloren waardoor veel behandelingen nodig zijn zonder het gewenste resultaat te verkrijgen.

Diodelaser, de ‘‘Gouden Standaard’’
Een diodelaser is een ‘lichtversterker’, van een klein beetje licht maakt de laser heel veel licht. De stralen die uit de diodelaser komen, hebben een golflengte van 810 nanometer, waardoor de lichtbundel erg sterk en zeer intens is. In een hele korte tijd (enkele milliseconden) kan een hele hoge dosis energie (tot wel honderden kilowatts!) worden afgegeven. In de literatuur wordt het behandelen van ongewenste haargroei met 810 nanometer als beste behandeling (‘‘Gouden Standaard’’) genoemd.

Voordelen en nadelen van de diodelaser

Een laser is heel specifiek en gericht, hierdoor is behandeling uiterst effectief. Voor het behandelen van ongewenste haargroei zijn gemiddeld 6 behandelingen nodig. Het is een veilige manier, indien verwantwoord toegepast door de behandelaar. 

Ook kennen wij enkele nadelen van een diodelaser. Door het kleine behandelkopje kunnen er kunnen slechts kleine oppervlakte per keer behandeld worden. Hierdoor is de behandeltijd langer dan bij een IPL behandeling. Tevens is de behandeling niet pijnloos. Door de sterke intense laserstralen kan het gevoel van warme speldenprikken worden ervaren.

Conclusie

Een goede diodelaser is relatief kostbaar in aanschaf. De duur en prijs van een behandeling ligt aanzienlijk hoger. Door de sterke en intense laserstraal zijn de behandelingen daarentegen uiterst effectief en ben je gemiddeld 6 behandelingen kwijt voor het gewenste resultaat. De behandeling is niet pijnloos.

Soprano laser, 100% pijnloos
Voor het pijnloos ontharen worden vaak Soprano laser gebruikt. Dit is geen diodelaser (810 nm) maar een Alexandrite laser (755 nm). Om de pijn tijdens de behandeling te verminderen, wordt een vegende beweging over de huid toegepast waarbij de hitte geleidelijk opbouwt. Dit is de zogehete SHR-methode.

Voordelen en nadelen Soprano laser

Door de vegende techniek die bij de Soprano laser hoort kan er - volgens de leverancier - 100% pijnloos behandeld worden. Dit is een pluspunt die andere ontharingsapparaten niet hebben. Tevens wordt gewerkt met een grotere behandelkop dan bij een Diodelaser. De behandelduur is dus korter.

In de praktijk zien we dat deze methode de haarfollikels niet genoeg verhit om tot vernietiging van de haarfollikel te komen. In deze gevallen zal het gewenste eindresultaat echter niet behaald worden. Zeker de dunne haren vormen vaker een probleem. Er zijn gemiddeld 10 behandelingen nodig en ook bestaat een mogelijkheid tot hergroei van de haren.

Conclusie

Zowel de aanschaf van een Soprano laser als de behandelduur met een Soprano laser zit tussen IPL en Diodelaser in. De behandelingen zullen dus van gemiddeld tarief zijn. Door de ingebouwde SHR-methode zijn er gemiddeld 10 behandelingen nodig en kunnen dunne haren lastig definitief vernietigd worden.

Eindconclusie
Wij vinden dat consumenten recht hebben op effectieve behandelingen. Laat je daarom goed informeren door de behandelaar over welke apparatuur er wordt gebruikt. Staat er een IPL, diodelaser of Soprano laser in de salon/praktijk? Ga niet af op zeer goedkope tarieven en/of behandelpakketten. In veel gevallen is dit te mooi om waar te zijn en ben je achteraf meer geld kwijt. 

** Disclaimer **
Met dit vergelijkingsartikel hopen wij inzicht te geven in de eigenschappen, werking en verschillen van/tussen de diodelaser, Soprano laser en IPL. Het is jouw eigen, weloverwogen keuze om te kiezen voor een van deze behandelmethode. Het uitvoeren van een behandeling met licht- en laserapparatuur kan bij onverantwoordelijk gebruik (ten alle tijden) leiden tot nare gevolgen, waaronder brandwonden en littekens. Zorg dat jouw behandelaar goed opgeleid is voor het toepassen van licht- en laserbehandelingen. Vraag/informeer altijd naar eventuele keurmerken, diploma's, inschrijving in het kwaliteitsregister, beroepsverenigingen e.d. waar de behandelaar aan voldoet. Beschreven informatie wordt wetenschappelijk onderbouwd, tenzij anders vermeld. Ondanks dat gegevens in dit artikel nauwkeurig zijn, kan informatie in de loop der tijd door ontwikkeling van licht- en lasertherapie veranderen.

28 januari 2020
Door: Kim, Huidtherapeut

Recente blogberichten
 • Nieuwsbrief november 2023 Nieuwsbrief november 2023
  Nieuwsbrief november 2023 1 november 2023

  De bladeren veranderen van kleur en het is tijd om extra aandacht aan de huid te besteden. In deze nieuwbrief zullen we je meer vertellen en lees je over de Herfstactie!

  Lees meer
 • Zonbescherming Zonbescherming
  Zonbescherming 21 juni 2023

  In deze blog vertellen we alles over SPF, verschillende soorten straling, de beste zonnecrèmes en geven we je tips!

  Lees meer
 • Nieuwsbrief november 2022 Nieuwsbrief november 2022
  Nieuwsbrief november 2022 31 oktober 2022

  De zomer is dan nu toch echt voorbij, maar wist je dat dit dé ideale periode is om te starten met huidverbetering? Bij Dermadiq hebben wij november daarom dit jaar omgedoopt tot...

  Lees meer