Tien onmisbare tips bij acne

Vermijd de zon en zonnebank

De zon zorgt voor een versnelde aanmaak van huidcellen, waardoor de opperhuid dikker wordt. Een huid die regelmatig aan de zon wordt blootgesteld, voelt snel droog aan. De zon zorgt dat het vocht in de huid verdampt. Hierdoor raakt de vochtbalans verstoord. Door het verdikken en uitdrogen van de opperhuid, heeft de huid meer moeite met het afscheiden van grote hoeveelheden talg. Talgklieren vullen zich gemakkelijk en ontstaan er mee-eters, talgbultjes en puistjes. Een ''acne uitbraak'' na de zomer is een veelvoorkomende klacht.
♡ Vermijd zonnebankgebruik
♡ Bescherm je huid met een speciale zonnebrandcrème voor een acnegevoelige huid. Onze favorieten merken zijn Eucerin en Vision.

Regelmatig wisselen hoofddoek en pet

Iets waar we niet zo snel over nadenken zijn kledingstukken die we op of rondom onze huid dragen, die mogelijk acne kunnen verergeren. Denk maar eens aan het dragen van een pony, een hoofddoek, pet, muts of sjaal. Onbewust en ongemerkt kunnen in de loop van de dag huidschilfers, talg en bacteriën in je hoofddoek, pet of sjaal komen. Ook wrijving op de huid kan puistjes veroorzaken.
♡ Voor meisjes die een hoofddoek dragen: neem elke dag een schone doek.
♡ Voor iedereen die petten en/of mutsen dragen: was deze regelmatig.
♡ Voor iedereen die vaak sjaals dragen, hiervoor geldt hetzelfde wat betreft bacteriën. Dit kan als gevolg hebben dat met name in de hals, nek en de kaaklijn zich ophopingen kunnen vormen. Was ze regelmatig en draag niet elke dag dezelfde sjaal.

Niet aan je huid zitten

Wie is hier niet schuldig aan? Iedereen knijpt wel eens een puistje uit, maar het wordt er vaak niet fraaier op. Als je een puistje uitknijpt, barst de huid op waardoor er een wondje of korst ontstaat. Hierdoor is er kans op een littekentje of een pigmentvekje. Als je vaak aan je gezicht zit met ongewassen handen kan het juist ontstekingen uitlokken. Laat je huid eens per 4 weken door de huidtherapeut reinigen: zij kan professioneel onzuiverheden weghalen waardoor je huid er snel beter uit ziet.
♡ Voorkom dat je zelf aan de huid zit
♡ Puistjes kun je aanstippen met 5% fruitzuur om ze te laten uitdrogen

Blijf stress de baas

Uit onderzoek blijft dat (emotionele) stress gelinkt is aan het uitlokken of verergeren van acne. Hoe werkt dat dan? Een gestrest lichaam produceert hormonen zoals cortisol en bijnierandrogeen. Ook worden inflammatoire cytokines (kleine proteïnen die ontstekingen aanwakkeren) geproduceerd. Deze stofjes spelen een belangrijke rol, ze beïnvloeden namelijk de hoeveelheid talg die de talgklieren produceert. Hierdoor kan acne bij flinke periode van stress verergeren of uitgelokt worden. Onze tips:
♡ Probeer niet aan je huid te pulken, knijpen of krabben
♡ Laat je huid professioneel schoonmaken bij de huidtherapeut om huidschade te beperken
♡ Zorg dat je de regelmaat in je huidverzorging (reinigen en hydrateren) niet laat afzwakken

Hormonen

Acne en hormonen zijn nauw met elkaar verbonden, en is hiermee een van de belangrijkste oorzaken van acne. Testosteron (een mannelijk hormoon dat zowel bij mannen als vrouwen voorkomt) is in deze de boosdoener. Dit hormoon wordt actief tijdens de puberteit en zorgt ervoor dat ongeveer 70% van de jongeren onzuiverheden (mee-eters en puistjes) krijgen. Bij mannen stabiliseren de hormonen door de jaren heen, maar helaas blijft dit bij vrouwen schommelen. Dit is vooral terug te zien bij de ovulatie (ei-sprong), menstruatie, zwangerschap(pen) en de menopauze.
♡ Raadpleeg bij ernstige hormonale acne je huisarts of een huidtherapeut
♡ Mogelijk kan een anticonceptiemiddel je helpen
♡ Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding
♡ Reinig en verzorg je huid op advies van de huidtherapeut om de acne te beperken

De juiste huidverzorging

Verkeerde huidproducten kunnen acne uitlokken of bestaande acne vergeten. Make-up doekjes is daar een van. Ons advies is om de huid 1 tot 2 keer per dag te reinigen, waarvan in ieder geval voor het slapen gaan. Neem bij voorkeur een reinigingsgel of foam. Ook een goede crème mag niet ontbreken. Producten met ingrediënten zoals benzoylperoxide en salicylzuur kunnen een positief effect hebben op acne. Laat je goed adviseren door een huidtherapeut over producten die goed zijn voor jouw huid. Iedere huid is uniek en heeft andere behoefte.

Neem je voeding onder de loep

Over voeding en acne valt veel te zeggen, en tegelijkertijd ook weer helemaal niets. Dit omdat de rol van voeding op het uitlokken van acne nooit écht bewezen is. Wat we uit de praktijk wel leren is dat acne kan verergeren bij mensen die gevoelig zijn voor bepaalde voedingstoffen (en veel van die voedingstoffen nuttigen). Het gaat hier met name om voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zuivelproducten en zoetigheden.
♡ Probeer deze voedingsmiddelen 3 weken niet te eten
♡ Als de acne je blijft irriteren, bezoek dan een huisarts of huidtherapeut

Scheer elektrisch

Bij licht actieve acne kan het scheren van de baardgroei (met een mesje) zorgen voor een geïrriteerde huid of kapot maken van de puistjes. Beiden met als gevolg dat na een scheerbuurt beginnende puistjes roder zijn en sneller ontstoken raken. Ons advies:
♡ Gebruik een elektrische (baard)trimmer i.p.v. een mesje
♡ Beperkt het aantal scheerbeurten per week

Verschoon je kussensloop

Ongeveer 49 uur per week besteed je op een kussen in bed. Daarom dat wij altijd als een van de belangrijkste tips meegeven: verschoon je kussensloop geregeld, zeker bij een acne-gevoelige huid. Zorg ervoor dat je haarproducten uit je haar wast voor het slapen gaan. Zo voorkom je dat er gel-resten, huidschilfers en bacteriën in de vezels van je kussensloop gaan nestelen.
♡ Elke 6 dagen verschonen
♡ Wassen op min. 60 graden

Was je make-up kwasten

We vergeten het vaak maar voor diegene die ooit na lange tijd haar make-up kwast heeft schoongemaakt: het water kan echt donkerbruin of zwart zijn! Niet gek dat onze huid reageert op alle resten make-up poeder, huidschilfers, bacteriën en andere viezigheid. Maak je make-up kwasten dus elke 2 weken schoon, vooral bij een acne gevoelige huid. Als je toch bezig bent; check je make-up op houdbaarheid.
♡ Poeders: 24 maanden
♡ Vloeibare foundation: 12 maanden

13 november 2019
Door: Kim, Huidtherapeut

Recente blogberichten
  • Nieuwsbrief november 2023 Nieuwsbrief november 2023
    Nieuwsbrief november 2023 1 november 2023

    De bladeren veranderen van kleur en het is tijd om extra aandacht aan de huid te besteden. In deze nieuwbrief zullen we je meer vertellen en lees je over de Herfstactie!

    Lees meer
  • Zonbescherming Zonbescherming
    Zonbescherming 21 juni 2023

    In deze blog vertellen we alles over SPF, verschillende soorten straling, de beste zonnecrèmes en geven we je tips!

    Lees meer
  • Nieuwsbrief november 2022 Nieuwsbrief november 2022
    Nieuwsbrief november 2022 31 oktober 2022

    De zomer is dan nu toch echt voorbij, maar wist je dat dit dé ideale periode is om te starten met huidverbetering? Bij Dermadiq hebben wij november daarom dit jaar omgedoopt tot...

    Lees meer