Medicijnen en behandeling bij acne

Medicijnen en behandeling bij acne

‘‘17 tips tegen acne en jeugdpuistjes, Zo kom je in één dag van je acne af, 5 huismiddeltjes tegen acne…’’ Zo maar een greep uit de resultaten wanneer ik in de zoekmachine opzoek ga naar middelen tegen acne. Mocht tandpasta op je puistje smeren je niet verder helpen; dan heb ik hier het antwoord voor je. 

Littekens

Als je niets aan acne doet, kan het langdurig blijven bestaan. Helaas zorgen puistjes en ontstekingen - al bij de milde varianten - voor littekentjes.

Ons advies is: begin zo snel mogelijk met een acne behandeling, de juiste verzorgingsproducten en een gezonde levensstijl.  Een egalere huid geeft een boost aan je zelfvertrouwen en gemoedstoestand.

In de behandeling van acne is onderscheid te maken in drie verschillende methoden:

  1. Medicamenteuze behandeling
  2. Huidtherapeutische verrichtingen
  3. Thuisadviezen

In veel gevallen is een combinatie van deze drie vereist. De literatuur beschrijft lokale therapie als eerste stap om van milde tot matig ernstige acne af te komen. Hieronder vallen benzoylperoxide, retinoïdecrème, lokale antibiotica en behandeling door een huidtherapeut.

‘‘Behandelingen richten zich vooral op het voorkomen van nieuwe acne en minder op het laten verdwijnen van bestaande acne.’’ 

De Gouden Standaard

De eerste keus bij acne met meerdere mee-eters en puistjes is benzoylperoxide. Deze vloeistof doodt de Propionibacterium acnes, verwijdert oppervlakkige huidcellen en vermindert de talgproductie. In Nederland is benzoylperoxide zonder recept te verkrijgen. Wil je starten met benzoylperoxide, neem dan 5%. Er is ook een variant met 10% op de markt. Je kunt benzoylperoxide één tot twee keer per dag aanbrengen, bij voorkeur ’s avonds. Houd rekening met een blekend effect; het kan haren, stoffen (kussensloop!), sieraden en brillen wit doen uitslaan. Benzoylperoxide is een veilige methode maar kent wel enkele bijwerkingen. Vooral in het begin van de behandeling kan de huid branderig, rood, geïrriteerd en gevoelig zijn. 

Op recept

Een ander lokaal hulpmiddel zijn retinoïden - effectief bij acne met veel mee-eters en enkele puistjes. Retinoïdecrème is een afgeleid product van vitamine A. Het heeft de eigenschap de poriën te reinigen, de oppervlakkige huidcellen te verwijderen en ontstekingen te verminderen. Er zijn twee varianten verkrijgbaar: adapaleen en tretinoïne. Voor dit medicijn is een recept van de huisarts nodig. In het begin van de behandeling kan de acne verergeren. Ook hier gelden bijwerkingen zoals een branderige, rode en geïrriteerde huid. Een onverantwoordelijke blootstelling aan zonlicht tijdens het gebruik van dit medicijn veroorzaakt donkere vlekjes (hyperpigmentaties). In verband met deze lichtgevoeligheid is het advies: één keer per dag aanbrengen. 

Voornamelijk ontstekingen

Lokale antibiotica worden door de huisarts ingezet als je met name puistjes en ontstekingen hebt. Het doodt de Propionibacterium acnes en vermindert ontstekingen. Er zijn twee varianten: erythromycine gel en clindamycine lotion. In de literatuur wordt geen voorkeur uitgesproken. De lokale antibiotica dient altijd in combinatie met lokale retinoïde (of benzoylperoxide) gebruikt te worden om te voorkomen dat de huidbacteriën ongevoelig worden voor de medicatie. De lokale antibiotica kan huidirritatie geven en mag maximaal drie maanden, één keer per dag, gebruikt worden. 

Voordelen van een peeling

Mocht je geen medicijnen willen gebruiken óf wil je de lokale therapie kracht bij zetten? Dan kan de huisarts verwijzen naar een huidtherapeut. Met een verwijzing voor acnetherapie en een goede aanvullende verzekering worden de acnebehandelingen zelfs vergoed (handig: een overzicht van de vergoeding van jouw zorgverzekeraar). Je kunt sinds een aantal jaar ook zonder verwijzing de huidtherapeut bezoeken. Uit onderzoek blijkt dat peelingen het meest effectief zijn bij milde tot matig ernstige acne. Peelingen zorgen voor verwijdering van oppervlakkige huidcellen en stimuleren de aanmaak van nieuwe cellen. Afhankelijk van welke peeling wordt gekozen (er zijn heel veel verschillende! Hier later meer over) helpt een peeling bij:

  • Verminderen ontstekingen
  • Doden Propionibacterium acnes
  • Talg oplossen
  • Verminderen talgproductie
  • Hydrateren van de huid
  • Stimuleren fibroblasten (spelen een rol bij de wondgenezing)

Voor de behandeling van acne zijn de glycolzuur-, salicylzuur- en Jessnerpeeling geschikt. Bij het ondergaan van peelingen is het van belang dat onverantwoordelijke blootstelling aan zonlicht wordt vermeden en een zonnebrandcrème met SPF 30-50 wordt gebruikt.

Thuisadviezen

Om je een idee te geven wat acne mogelijk kan verergeren (niet veroorzaken) de volgende punten op een rijtje:

  • Uitdrogende huidverzorgingsproducten
  • Wasfrequentie en zeepgebruik
  • Gebruik van cosmetica
  • Zelf mee-eters en puisten uitknijpen
  • Bepaalde medicijnen (anabolen steroïde, cortison, isoniazide en lithiumzouten)
  • Veel met je handen aan het gezicht zitten
  • Bij jongens en mannen: haargroei
  • Bepaalde diëten

‘‘Jouw ideeën over het verbeteren van acne en de psychosociale beleving van acne zijn van belang voor de huisarts of huidtherapeut, of het nou wetenschappelijk bewezen is of niet.’’

Wil je meer weten over de behandeling van acne? Je bent van harte welkom in een van onze praktijken voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Een afspraak maken? Hier vind je de contactgegevens.

1 september 2017
Door: Kim, Huidtherapeut

Recente blogberichten
  • Nieuwsbrief november 2023 Nieuwsbrief november 2023
    Nieuwsbrief november 2023 1 november 2023

    De bladeren veranderen van kleur en het is tijd om extra aandacht aan de huid te besteden. In deze nieuwbrief zullen we je meer vertellen en lees je over de Herfstactie!

    Lees meer
  • Zonbescherming Zonbescherming
    Zonbescherming 21 juni 2023

    In deze blog vertellen we alles over SPF, verschillende soorten straling, de beste zonnecrèmes en geven we je tips!

    Lees meer
  • Nieuwsbrief november 2022 Nieuwsbrief november 2022
    Nieuwsbrief november 2022 31 oktober 2022

    De zomer is dan nu toch echt voorbij, maar wist je dat dit dé ideale periode is om te starten met huidverbetering? Bij Dermadiq hebben wij november daarom dit jaar omgedoopt tot...

    Lees meer