De favorieten van de huidtherapeut

De huidverzorgingsrituelen van een huidtherapeut bij Dermadiq

Om een goed en eerlijk productadvies te geven aan mijn patiënten, vond ik dat ik zelf zo veel mogelijk huidproducten moest uittesten. Bij het testen van verschillende reinigers en crèmes van Lira Clinical kwam ik tot de conclusie dat deze huidproducten precies doen waarvoor ze bestemd zijn. Een reiniger die niet te veel uitdroogt en een crème die mijn huid niet vet maakt! Zo doende heb ik steeds meer Lira huidproducten in mijn dagelijkse huidverzorgingsritueel geïntegreerd.

Soms droog, soms vet, soms een gerstekorrel en wat pigmentvlekjes

Mijn huidtype is hierboven in één zin zo goed als omschreven. Een mengelmoes van alles. Met kritisch naar mijn huid kijken heb ik geen probleem. Ik heb een gemengde huid. De slapen, wangen, kin en kaaklijn zijn ‘normaal’. Hiermee bedoel ik dat deze amper vet worden. De T-zone (neus en voorhoofd) daar in tegen is een ander verhaal. Rond 13:00 uur begint het te glanzen en kan ik met een tissue zo het talg van mijn huid vegen. Als ik ’s avonds mijn huid reinig of onder de douche uitkom, kan mijn huid wat trekkerig en vochtarm zijn. In de winter zijn mijn wangen en slapen zelfs wat aan de droge kant. Van tijd tot tijd vormt zich in dit gebied dan ook een gerstekorreltje. Vroeger had ik acne vulgaris. Nadat ik hier veel te lang mee heb rondgelopen, was ik er uiteindelijk met tetracycline (antibiotica) en benzoylperoxide (antibacterieel en ontschilferend effect) zo van af! Helaas heb ik hier door het zelf ondeskundig uitknijpen wat pigmentvlekjes aan over gehouden. Ik heb een vrij dikke huid. Ik heb geen last van echte ontstekingen, rode huid of oppervlakkige vaatjes.

Huid schoon maken

Als reiniger gebruik ik het liefst de PRO Exfoliating Cleanser van Lira. Deze komt uit de PRO lijn, ontwikkeld als voorbereiding op een chemische peeling of bij huidveroudering. Deze reiniger is in een milde gel-vorm. Iets waar ik persoonlijk heel erg van houd! De milde gel verandert op de huid - in combinatie met lauw warm water - in een schuim. Ik krijg een heel schoon gevoel van deze reiniger. Na het reinigen voelt mijn huid heel glad omdat deze reiniger een gedeelte van de dode huidcellen verwijdert. Dit komt doordat de reiniger melkzuur en salicylzuur bevat. Heb je last van een gemengde tot vette huid en soms wat onzuiverheden? Ga dan opzoek naar een reiniger met melkzuur en/of salicylzuur!

Gouden tip: Laat het schuim ruim twee minuten intrekken. De emulsie heeft de tijd nodig om zijn werk te kunnen doen!
Tip 2: Gebruik geen extra lotion of tonic na een reinigingsschuim of reinigingsgel.
Tip 3: Ik gebruik deze reiniger voor het slapen gaan om het vet, vuil, make-up en dode huidcellen te verwijderen. In de ochtend reinig ik mijn huid alleen met lauwwarm water, zo wordt de pH van de huid niet onnodig verstoord.

Huid verzorgen en hydrateren

Voor dit onderdeel gebruik ik twee crèmes. Omdat mijn huid afwisselend vochtarm en vettig is, gebruik ik in de ochtend (nadat ik mijn gezicht met lauwwarm water heb afgespoeld) een dagcrème genaamd ICE Balancing Crème van Lira. De ICE lijn is ontwikkeld voor de vette huid, gecombineerde huidtype en acnegevoelige huid. Dit is dan ook weer een persoonlijk favorietje! De structuur van de crème is heel fijn. Na het aanbrengen trekt de crème meteen mijn huid in. Geen vetlaagje dat achterblijft op je vingertoppen of gezicht. De benzoylperoxide die als hoofdingrediënt in de dagcrème zit zorgt ervoor dat mijn huid een beetje rood wordt na aanbrengen. Dit trekt heel snel weer weg. Door het gebruik van de ICE dagcrème houd ik mijn vettere zones onder controle en voorkom ik dat mijn huid onzuiver wordt (bijvoorbeeld rond ‘die tijd van de maand’). Daarnaast is mijn huid de hele dag gehydrateerd.

Voor het slapen gaan

Voor het slapen gaan reinig ik mijn huid en daarna breng ik een fingertip BIO Hydra C Serum aan, afkomstig uit de BIO lijn van Lira. De naam zegt het al, ingrediënten van biologische afkomst. Geschikt voor ieder huidtype. Het serum (ik vind het meer een hele fijne, witte en dunne crème substantie) zit bomvol vitamine C (20%!) en organische aloë vera. De kracht van het BIO Hydra C Serum: de vitamine voorzien mijn huid van de nodige dosis antioxidanten. Omdat mijn huid soms wat trekkerig is na douchen en in de winter zelfs wat aan de droge kant, is dit mijn ideale huidverzorging om de nacht in te gaan. Je hebt trouwens maar een heel klein beetje nodig omdat het zo’n vloeibare crème is!

Tip: ’s Nachts is de tijd van de huid om zich te herstellen. Wanneer je huid gereinigd en gevoed is gaat dit natuurlijk het allerbeste! Als ik mijn huid niet reinig en verzorg voor het slapen gaan, kan het zijn dat ik de volgende morgen wakker wordt met een beginnend puistje.

Beschermen (en camoufleren)

Zoals sommige van jullie weten was ik voor Dermadiq werkzaam in een huidkankercentrum. Hier heb ik dagelijks met eigen ogen gezien wat de invloed van zon is op de huid, in relatie met huidkanker. Overmatige blootstelling aan zonlicht (uv-straling) veroorzaakt op lange termijn huidbeschadiging in de vorm van lijnen, rimpels, pigmentvlekken en huidkanker. Zonschade uit zich pas op latere leeftijd (45> jaar). Noodzaak is om nu dat ik jong ben ook mijn huid te beschermen tegen de zon, het liefst zonder dat ik er te veel moet nadenken. Daarom gebruik ik Breathable Camouflage met SPF 30 van Lycogel, in de kleur Beige. Een tintje en een zonbescherming in één, met een hele matting dekking. Het is niet op dieren getest en dat vind ik als vegetariër erg fijn! Daarnaast brengt het merk Lygocel nog andere voordelen met zich mee. Zo kunnen zelfs de meest gevoelige huidjes deze camouflagecrème met SPF verdragen. Lycogel is op waterbasis: hierdoor zullen je poriën niet verstoppen. De eerste 90 minuten is Lycogel water- en wrijfbestendig (handig!), het bevat geen parfum en is parabeen vrij. Do I need to say more?

Tip: Ik breng de Breathable Camouflage met SPF 30 alleen in de ochtend aan. Als ik van plan ben om een dag naar het strand te gaan of op het terras te zitten vul ik gedurende de dag mijn bescherming aan met de ‘gewone’ zonnebrandcrème SPF 30.

Een laatste persoonlijke tip:

Verban reinigingsdoekjes per direct uit je reinigingsritueel. Het reinigt de huid niet zo grondig als reinigen met een zachte emulsie en water. Daarnaast bevatten reinigingsdoekjes doorgaans parfum en droogt het je huid onnodig uit. Hierdoor zal je huid meer talg aanmaken ter compensatie. De komst van meer talg verstopt de poriën en als gevolg zullen onzuiverheden vormen.

31 juli 2017
Door: Kim, Huidtherapeut

Recente blogberichten
 • De badkamerdetox De badkamerdetox
  De badkamerdetox 28 juli 2020

  Heb jij ook al lekker vakantie maar blijf je thuis? Onderwerp je badkamerkastjes eens aan een flinke detox.

  Lees meer
 • Nieuwsbrief juli 2020 Nieuwsbrief juli 2020
  Nieuwsbrief juli 2020 30 juni 2020

  Het is zomer! De hittegolf van afgelopen week is nog voelbaar, onze huid gloeit nog na en de zonnebrand is niet aan te slepen. In deze nieuwsbrief bespreken we een aantal...

  Lees meer
 • Nieuwsbrief mei 2020 Nieuwsbrief mei 2020
  Nieuwsbrief mei 2020 1 mei 2020

  Dermadiq is weer volop open, en wat zijn wij blij! In deze nieuwsbrief een aantal goede tips en behandelingen voor zware vermoeide benen, vocht vasthouden, beenvaatjes en...

  Lees meer