Droog begrip

Droog begrip

De natuur heeft de herfst nodig om te herstellen van de zomer, maar onze huid ook. Na een zomer lang zon, zee en zwembad is het nu tijd om voor te bereiden op de gure wintermaanden. Voor veel mensen een periode waarbij hun huid het zwaarder te verduren heeft en een droge huid geen onbekend begrip is. In deze blog een korte uitleg.

Terwijl de temperatuur daalt en de dagen korter worden, merk je misschien ook verschil in je huid. Zoals de seizoenen veranderen, verandert en ontwikkelt onze huid zich door verschillende fasen. De huid is zeer gevoelig voor klimaatverandering. De extreme hitte van de afgelopen zomer, de kilte van de opkomende winter en zelfs de binnentemperatuur, veranderen de conditie van de huid.

Onze huid houdt van consistentie. In de herfst en wintermaanden daalt de luchtvochtigheid. Hoe droger de lucht, hoe meer vocht het uit de huid trekt. Hierdoor heb je sneller last van droogheid en schilfering in de koudere maanden van jaar. 

Het is niet alleen de plotselinge verandering in temperatuur die deze problemen geeft, ook de verandering in levensstijl. Denk aan lang, warm douchen en de kachel hoog aanzetten. De verwarming zorgt er nog meer voor dat de luchtvochtigheid daalt en er meer water verdampt uit de huid. 

Een vicieuze cirkel

De barrière tegen het waterverlies zit in de opperhuid (epidermis). De bovenste laag van de epidermis, het stratum corneum, is de belangrijkste laag die het vocht in de huid reguleert. Verschillende elementen spelen een rol wanneer de vochthuishouding van de huid verstoord is:

 • De verdamping uit de huid is te groot,
 • Te weinig stoffen die water vast kunnen houden,
 • Het transport van water uit diepere huidlagen is te traag.

Bij een droge huid is er vaak een storing in deze elementen, daardoor mist het stratum corneum niet alleen water, maar ook de mogelijkheid om water te binden. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. 

Herfstig productadvies

Terwijl bij ons de zomer garderobe wordt vervangen door de winter collectie, zouden we dit eigenlijk ook voor onze huid moeten doen. Als eerste is weten wat voor huidtype je hebt. Een droge huid wordt veroorzaakt door een tekort aan water in het stratum corneum (opperhuid). Een vette huid wordt veroorzaakt door een verhoogde afscheiding van talgklieren. Het is mogelijk dat sommige plekken op het gezicht droog zijnen andere plekken vettig, dat is een gemengde huid. 

Stap 1
Bij huidverzorging is het belangrijk om een goede reiniger te gebruiken. Overdag produceert de huid zweet en talg, sommigen gebruiken make-up en lopen we in uitlaatgassen. 's Nachts is het tijd voor de huid om zich te herstellen. Je kunt je voorstellen dat dit proces wordt bemoeilijkt als je huid niet goed of onvoldoende reinigt is. Een goede cleanser zorgt ervoor dat de vochtbarrière niet wordt aangetast.

Ons advies: Lira Pro Cleanser €31,00

Stap 2
Gebruik een exfoliant! Een exfoliant is veel effectiever voor je huid dan een gewone scrub en komt met meer voordelen. Onze huid ontdoet zich op natuurlijke wijze van dode huidcellen. Door verschillende factoren kan dit natuurlijke proces verstoord worden. Dit is te zien als een doffe, droge, schilferige huid en misschien wel met verstopte poriën en puistjes. Een exfoliant kan bestaan uit een AHA of een BHA. Voorbeelden van AHA’s zijn glycolzuur, melkzuur en fruitzuur. Een BHA is bijvoorbeeld salicylzuur. Een exfoliant helpt tegen fijne lijntjes, droge huid, puistjes en oppervlakkige littekens. Het is wel belangrijk dat een exfoliant op juiste manier gebruikt wordt, dus volg het gegeven advies goed op.

Ons advies: Meditopcis 5% AHA Gel €19,95

Stap 3
De huid heeft hulp nodig bij het herstellen van de barrière. Dit kan door middel van een moisturizerheel goed gedaan worden. Het beste is om een crème te kiezen die een laagje over de huid legt en hydrateert. Glycerine, glycolzuur, niacinamide, vitamine C en hyaluronzuurzijn voorbeelden van zeer hydraterende en vochtvasthoudende stoffen. Breng de crème het liefst aan gelijk na het douchen of baden, op een vochtige huid om verder vochtverlies te voorkomen.

Ons advies: Lira vitamine C serum €65,00

We hebben een aantal tips voor thuis voor je op een rijtje gezet:

Tip nummer 1

Tijdens het douchen of baden gebruiken we (onbewust) agressieve, geparfumeerde zeep en reinigingsproducten. Deze hebben de eigenschap om de vochtbarrière van de huid te verwijderen, waardoor de huid droger wordt. Het gebruiken van een zeep met hetzelfde pH van de huid (pH 4,7) kan dit voorkomen.

Tip nummer 2

Breng je gezichtscrème gelijk na het reinigen aan op de droge huid. Zo voorkom je dat de huid nog meer water verliest uit het stratum corneum (opperhuid) door de beschadigde lipidenlaag van het baden.

Tip nummer 3

De thermostaat gaat omhoog en de verwarming gaat aan. Dit is lekker voor ons, maar minder lekker voor onze huid. De verwarming zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid daalt, waardoor er meer vocht wordt onttrokken uit de huid. Je kan deze effecten tegengaan door bakjes water bij de radiatoren te zetten. Of door gewoon onder een dekentje te kruipen en de thermostaat wat lager houden ;)

Tip nummer 4

Als de temperatuur daalt, is een warm bad of douche super verleidelijk. Vooral als je de hele dag buiten hebt doorgebracht. Dermatologen beweren dat een droge huid tegenwoordig steeds vaker voorkomt omdat mensen langer baden en douchen in heet water. Heet water beschadigd de natuurlijke vochtbarrière van de huid met als gevolg: een drogere huid. Een temperatuur tussen 35-38 graden is het beste.

Tip nummer 5

Vergeet ook niet om in de herfst een SPF aan te brengen. De straling van de zon komt nog steeds door de wolken heen. En... een zonnebrandcrème is de beste anti-agingcrème die er is!

19 oktober 2018
Door: Romy, Huidtherapeut

Recente blogberichten
 • Nieuwsbrief november 2023 Nieuwsbrief november 2023
  Nieuwsbrief november 2023 1 november 2023

  De bladeren veranderen van kleur en het is tijd om extra aandacht aan de huid te besteden. In deze nieuwbrief zullen we je meer vertellen en lees je over de Herfstactie!

  Lees meer
 • Zonbescherming Zonbescherming
  Zonbescherming 21 juni 2023

  In deze blog vertellen we alles over SPF, verschillende soorten straling, de beste zonnecrèmes en geven we je tips!

  Lees meer
 • Nieuwsbrief november 2022 Nieuwsbrief november 2022
  Nieuwsbrief november 2022 31 oktober 2022

  De zomer is dan nu toch echt voorbij, maar wist je dat dit dé ideale periode is om te starten met huidverbetering? Bij Dermadiq hebben wij november daarom dit jaar omgedoopt tot...

  Lees meer