Dermadiq

Ongewenste haargroei bij transgenders

Een transgender persoon kan in transitie gaan om geheel of gedeeltelijk van geslacht te veranderen. Een geboren vrouw kan in transitie gaan om een man te worden en viceversa. Deze weg gaat gepaard met medische, psychische en sociale aspecten. Vanwege één of meerdere van deze aspecten kan het gewenst zijn om ongewenste haargroei te verwijderen. Hormonale behandeling bij transgender vrouwen heeft vaak onvoldoende resultaat in het gelaat en kan als storend worden ervaren.

In eerste instantie neemt de lichaamsbeharing door medicatie af, maar wanneer dit stagneert kan er gekozen worden voor definitieve ontharing door middel van laser. Vaak is dit het geval bij de baardstreek. Voor een vrouw met een mannenlichaam is het erg normaal om af te willen van borsthaar, baardhaar en ongewenste haargroei op andere plaatsen op het lichaam. 

Laserontharen van het lichaam

"Al enige tijd wordt ik behandeld door Marjolie bij Dermadiq Beuningen met de ontharingslaser omdat ik behoorlijk behaard ben over mijn hele lichaam. Ik ben begonnen met mijn rug. Daarna is mijn borst, buik, armen en nek gelaserd. Nu dit klaar is worden mijn benen nog behandeld. Ik ben zeer tevreden en ik vind Marjolie vriendelijk, duidelijk en professioneel."

B. Gümüş, Nijmegen, 31 jaar
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dermadiq werkt met de LightSheer Diodelaser. Deze laser heeft door zijn unieke golflengte (810 nm) veel voordelen ten opzichte van andere laser- of lichtapparaten. Bij witte, blonde, grijze of rode haren is laserontharing niet mogelijk, maar dit kan wel behandeld worden door middel van elektrische epilatie. 

Kom ik in aanmerking voor laserontharen?

Een laserbehandeling met de LightSheer Diodelaser is geschikt voor donkere haren en kan niet worden uitgevoerd op wit, blond, grijs of rood haar.

 • De behandeling kan worden uitgevoerd op de lichte huid en donkere huid
 • Alle vormen van (donkere) ongewenste haargroei in het gezicht en op het lichaam
 • Ingegroeide (baard)haren

Werking laserbehandeling

De LightSheerDiodelaser produceert een unieke, zeer geconcentreerde en zuivere laserstraal (810 nm). Laserlicht wordt opgenomen door het pigment (de kleurstof) van de haar. Het pigment zet het laserlicht om in warmte en geleidt deze warmte tot aan de onderkant van de haar. Indien de haar zich in de juiste fase bevindt (groeifase), zit de haar nog vast aan de haarwortel. De warmte beschadigt of vernietigt de haarwortel, waardoor er geen nieuwe haar terug groeit.

Het intakegesprek

Voordat een laserbehandeling wordt uitgevoerd, vindt voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek plaats. De huid onderzocht en beoordeeld of deze geschikt is voor de lasertherapie. Er worden foto’s genomen van het te behandelen gebied. 

De behandeling

Tijdens de laserbehandeling dragen zowel u als de huidtherapeut beschermende brillen. Indien nodig wordt het te behandelen gebied afgetekend. Er wordt gel op de huid aangebracht zodat het laserlicht goed wordt opgenomen in de huid. Tijdens de behandeling kunt u het gevoel van warme speldenprikken ervaren. Wanneer de huidtherapeut klaar is met de behandeling wordt de gel van de huid verwijderd. De huid wordt vijf á tien minuten gekoeld met koelelementen. Afhankelijk van de huidreactie en de weersomstandigheden kan de therapeut een zonnebrandcrème of herstellende crème aanbrengen.

Omdat niet alle haren tegelijk in de groeifase verkeren, zijn er altijd meerdere behandelingen nodig. Voor optimaal resultaat zijn gemiddeld 6 tot 8 behandelingen nodig, met tussenpozen van 6 weken.

Tijdelijke huidreacties

Direct na de laserbehandeling kunnen tijdelijke huidreacties optreden zoals:

 • Roodheid, dit verdwijnt na een aantal uur tot twee dagen;
 • Vochtophoping rondom het haarzakje, dit verdwijnt na een aantal uur tot twee dagen;
 • In enkele gevallen kan een klein korstje ontstaan, dit verdwijnt binnen zeven dagen.

Na de behandeling

In de nazorg vragen wij om een aantal belangrijke leefregels na te strevenvoor een optimaal resultaat:

 • Was de huid met milde reinigingsproducten.
 • Wacht 48 uur met het aanbrengen van een vette crème op oliebasis.
 • Vermijd zonlicht en zonnebankgebruik tot zes weken na de laserbehandeling
 • Een zonnebrandcrème met SPF30 of SPF50 wordt aangeraden wanneer u naar buiten gaat
 • Producten met alcohol kunnen de behandelde huid irriteren, het is het beste om deze (tijdelijk) te vermijden (parfum, aftershave, reinigingstonic etc.)
 • Het wordt afgeraden om een chemische peeling of scrub te ondergaan wanneer er nog laserbehandelingen gepland staan.
 • Laat de haren groeien vóór en tussen de behandelingen. Wanneer er geen haar in het haarzakje zit, kan de laser niet optimaal zijn werk doen. Scheren mag wel.

Vergoeding en meer informatie

Transgender-zorg wordt volledig vergoed uit de basisverzekering. U heeft een verwijzing van uw arts bij het VUmc nodig. Voor het maken van een gratis intakegesprek en proefbehandeling, kunt u ons bereiken op het nummer 088-9904422.

Video ongewenste haargroei | laserbehandeling
Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief