Dermadiq

Veelgestelde vragen | IPL- en laserbehandeling roodheid

IPL- en laserbehandeling van roodheid en zichtbare bloedvaatjes

En behandelen van roodheid en zichtbare bloedvaatjes is een behandeltraject van enkele weken tot maanden. Wij begrijpen dat u enkele vragen graag beantwoord wil hebben voordat u het behandeltraject in gaat.

Altijd een intakegesprek

Voordat de IPL- of laserbehandeling start, vindt een uitgebreid intakegesprek plaats. Indien nodig wordt een proefflits uitgevoerd. Het intakegesprek is bij het behandelen van bloedvaatjes van groot belang; IPL- en laserbehandelingen zijn namelijk niet zonder risico’s. Bij gebruik van bepaalde medicatie of bij frequente blootstelling aan de zon(nebank) is het risico op complicaties te groot om te behandelen.

De behandeling

Hoe werkt een IPL- of laserbehandeling?
Bij het behandelen van bloedvaatjes wordt lIPL- of laserlicht in een fractie van een seconde geabsorbeerd door het hemoglobine in het bloed en daar omgezet in warmte. Deze warmte verhit het bloedvat waardoor deze coaguleert, zonder het omliggende weefsel schade toe te brengen.

Wat is de huidreactie na de IPL- of laserbehandeling?
Tijdens de behandeling kan het bloedvat tijdelijk blauw/grijs of (donker)bruin verkleuren. Direct na de behandeling kan de huid rood kleuren en lichte zwelling ontstaan. Dit kan enkele uren aanhouden. Zeer zelden kan blaarvorming optreden met de daarbijhorende korstvorming.

Zie je direct resultaat?
Direct na de behandeling is nog geen resultaat zichtbaar. Het lichaam heeft gemiddeld vier weken nodig om de behandelde vaatjes af te breken en af te voeren.

Is een IPL- of laserbehandeling pijnlijk?
Een behandeling voor roodheid en bloedvaatjes is niet pijnloos, maar de behandeling is goed te verdragen. Het gevoel wordt soms omschreven als ‘warme speldenprikken’.

De overweging

Voor wie is de IPL- of laserbehandeling geschikt?
Deze behandeling is geschikt voor couperose, teleangiëctastieën (zichtbare, rode verwijde vaatjes), rosacea (een vorm van acne waarbij teleangiëctastieën zichtbaar zijn), spider naevi (een spinvormig gesprongen vaatje), bezemerijsvarices, hemangiomen (kersenwratjes en aardbeienvlekken), ooievaarsbeet, poikiloderma van Civatte en wijnvlekken. De behandeling wordt uitgevoerd bij mannen en vrouwen vanaf 16 jaar.

Waarom zijn er meerdere behandelingen nodig?
Afhankelijk van de dikte van de vaten, de grootte van de vaten, de hoeveelheid vaten en de dichtheid van de vaten zijn er gemiddeld één tot drie behandelingen nodig. Het geschatte aantal behandelingen kan eventueel hoger liggen, afhankelijk van de locatie en het einddoel.

Zijn er risico’s verbonden aan een behandeling?
IPL- en laserbehandelingen zijn niet geheel zonder risico’s. Complicaties die zich kunnen voordoen zijn oppervlakkige verbrandingen (wanneer bepaalde medicijnen worden gebruikt en wanneer de huid dunner is gemaakt door peelingen etc.) van de opperhuid en pigmentaties (wanneer de huiddirect na de behandeling wordt bloodgesteld aan zonlicht en/of zonnebank). Deze complicaties zijn vrijwel altijd van voorbijgaande aard.

Kunnen blauwe, paarse en rode bloedvaatjes gelaserd worden?
Met onze nieuwste laser kunnen wij zowel rode als blauwe bloedvaatjes behandelen.

Blijven de bloedvaatjes na enkele behandeling definitief weg?
Helaas kunnen wij vooraf geen garanties geven over het uiteindelijke resultaat. Onder invloed van onder andere UV-straling (zonlicht), leeftijd, roken, extreme warmte, extreme koude en erfelijke bepaling kunnen zich in de loop der tijd nieuwe vaatjes vormen. Wij adviseren om een eens per twee jaar een onderhoudsbehandeling te ondergaan.

Is het goed om rekening te houden met behandeling in de winter/zomer?
Er kan zowel in zomer als in de winter behandeld worden. Wanneer het kouder is, is de behandeling even effectief. Echter, raden aan om direct na de behandeling - tot maximaal 2 weken na de behandeling - blootstelling aan extreme kou en warmte te vermijden. Denk hierbij aan wintersporten en sauna gebruik. Extreme kou veroorzaakt vasoconstrictie (vaatjes trekken samen) en extreme warmte veroorzaakt vasodilatatie (vaatjes zetten uit). Dit is niet goed voor het behandelresultaat omdat de IPL- en laserbehandelingt zorgt voor coagulatie van de eiwitten in de wand van de bloedvaatjes.

Prijzen en vergoeding

Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden (deels) de behandeling van roodheid (zichtbare bloedvaatjes) in het gelaat. Hiervoor kan uw verzekeraar om een verwijzing van een arts vragen. Onze huidtherapeuten zoeken graag uit of u recht heeft op vergoeding en hoe hoog deze vergoeding is.

Waar kan ik terecht?

Dermadiq heeft verschillende praktijken in Nederland waar professionele huidtherapeuten voor u klaarstaan.

Een afspraak maken of andere vragen over behandeling van zichtbare bloedvaatjes? Vul onderstaand je gegevens in en de huidtherapeut neemt zo spoedig mogelijk contact met je op.
  •  
  •  
  •  
Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief