Dermadiq

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een verzamelnaam voor verschillende behandeltechnieken met als doel de vochtophoping in het weefsel te verminderen. De huidtherapeuten van Dermadiq zijn specialisten op het gebied van oedeembehandelingen. Zij stellen een maatwerk behandelplan voor u op, vaak bestaand uit een combinatie van onderstaande technieken. Welke behandelmethode het meest geschikt voor u is, hangt af van het soort oedeem, de oorzaak, de ernst en de locatie. Indicaties voor oedeemtherapie zijn o.a.

  • Primair lymfoedeem
  • Secundair lymfoedeem (bijvoorbeeld door een operatie waarbij lymfeklieren zijn verwijderd)
  • Fibrosevorming/verklevingen door bestraling (radiatieschade)
  • Lipoedeem
  • Veneus oedeem (CVI)

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage (MLD) is een techniek waarbij door een zachte massage de lymfevaten en lymfeklieren worden gestimuleerd, waardoor de opname en afvoer van vocht in het weefsel wordt verhoogd. Wanneer er sprake is van fibrose (verhardingen) in het weefsel, worden speciale fibrosegrepen toegepast om de verhardingen te versoepelen.

Ambulante compressietherapie

Bij ambulante compressietherapie wordt uw aangedane lichaamsdeel met elastische verbanden ingezwachteld. Door de druk die hierbij ontstaat, neemt het oedeem in uw arm of been af. Deze behandeling wordt voornamelijk ingezet in het begin van de behandelfase, om het vocht in uw been of arm zo veel mogelijk te verminderen.

Therapeutisch Elastische Kousen

Als het oedeem niet meer verder afneemt door de zwachtels en de MLD en er een stabiele situatie is bereikt, wordt er een therapeutisch elastische kous (ook wel: steunkous genoemd) aangemeten. Deze geeft een continue druk, waardoor het opnieuw ontstaan van oedeem wordt voorkomen.

Aanvullende behandelingen

Als aanvulling op bovenstaande behandelmethoden, kunnen er nog verschillende hulpmiddelen voor thuisgebruik worden aangemeten. Ook kan lymfetape worden toegepast op plekken waar compressie lastig is.

Voor de behandeling van fibrose en bij lipoedeem, kan endermologie worden ingezet als aanvullende behandelmethode om pijn te verminderen en het weefsel te versoepelen.

Vergoeding

Oedeemtherapie bij een chronische aandoening wordt vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen komen uit het aanvullende pakket. Oedeemtherapie bij niet-chronische aandoeningen wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.

Meer informatie over oedeemtherapie? Vul onderstaand uw gegevens in en de huidtherapeut neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.
  •  
  •  
  •  
  •  
Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief